Rodzaje obuwia

Jak wybrać buty gastronomiczne?

Jednym spośród ważnych elementów do prac prowadzonych w ciężkich warunkach, w jakich jest np. zwiększona wilgoć. Takie obuwie robocze jest także stosowane na halach przemysłowych lub w chłodniach oraz wszelkich pozostałych miejscach, w których jest zagrożenie poślizgnięcia się, są buty robocze z podeszwą antypoślizgową. Wielkie zagrożenie upadku jest także w kuchni jak również jej składach, więc także wszelkie buty gastronomiczne powinny przedstawiać wartości antypoślizgowe.

Jakie powinny być buty gastronomiczne?

Praca w sektorze gastronomii, natomiast zatem w hotelach, kawiarniach lub cateringu, potrzebuje dobrego obuwia. W miejscach tychże podłoga nierzadko jest wilgotna, natomiast choćby mokra lub zanieczyszczona. Kucharze, barmani oraz kelnerzy są w nieustannym ruchu, natomiast prace robią na stojąco, więc buty gastronomiczne (https://www.bhp-gabi.pl/k945,odziez-robocza-odziez-dla-gastronomii-obuwie.html) muszą gwarantować im wygodę oraz zabezpieczenie. Należałoby pamiętać, iż konsekwencje wynikające np. z poślizgnięcia się w kuchni z ostrym urządzeniem w ręce, mogą być bardzo niebezpieczne.

Podeszwa – ważny element

Podeszwa to najistotniejszy element, jeśli idzie o buty gastronomiczne. Przy doborze butów, to oczywiście jej należy zaświecić najwięcej uwagi. Podłoga w kuchni nierzadko jest mokra czy zanieczyszczona rozmaitego typu substancjami. Rozlana woda czy – co gorsza – olej, mogą spowodować do poślizgnięcia się oraz upadku. Więc także kucharz winien wyposażyć się w obuwie mające antypoślizgową podeszwę. Przykładem takich butów są rozmaitego typu klapki gumowe, mające podeszwę o dobrych właściwościach.